14.05.2013

Ответственность за долгосрочную неподачу налоговой отчетности

Якщо ФОП був зареєстрований в 1999 р, але з 2001 року підприємницькою діяльністю не займався. Ніяких звітів і податків не здавав. Тепер знову хоче зайнятися підприємницькою діяльністю. Пройшло вже 12 років. Чи будуть в податковій якісь штрафні санкції? чи потрібно знову реєструватися в податковій після того, як дані ФОП будуть перенесенні зі старого реєстру в новий ЄДРПОУ.
 
Відповідь: Відповідно до пп. 177.5 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі - ПКУ), фізичні особи – підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.
 Таким чином, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування повинна надавати за результатами календарного року податкову декларацію про доходи, незалежно від того чи проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні.
Відповідно до 120.1 ст.120 ПКУ неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.
Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.
Крім того, згідно зі ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн.до 136 грн.).
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 грн. до 136 грн.).
ДПС у м. Києві

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Вы можете оставить комментарий