14.05.2013

Чи мають право податківці вимагати пояснення від засновника про походження коштів, внесених до статутного капіталу юрособи

Податківці вимагають пояснень від громадянина України — засновника юрособи, який вніс в статутний капітал значну суму коштів. При цьому такий громадянин є платником єдиного податку вже понад 10 років, дохід якого в рази перевищує суму внеску. Чи потрібно пояснювати джерело походження доходів?


 Надання пояснень податківцям щодо походження коштів, внесених до статутного капіталу підприємства, є стандартною процедурою. Адже однією із функції органів ДПС відповідно до підпункту 191.1.34 Податкового кодексу України (ПК) є вживання заходів щодо виявлення, аналізу та перевірки фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму, щодо відповідності законодавству.
Зокрема, відповідно до підпункту 20.1.1 ПК вони мають право запрошувати платників податків або їх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків та зборів, дотримання вимог іншого законодавства, здійснення контролю за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби. Письмові повідомлення про такі запрошення надсилаються в порядку, встановленому статтею 42 ПК, не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня запрошення рекомендованими листами, в яких зазначаються підстави запрошення, дата і час, на які запрошується платник податків (представник платника податків). Саме до іншого законодавства і можна віднести контроль за походженням коштів, внесених до статутного капіталу юрособи.
Згідно з підпунктом 20.1.6 ПК для здійснення функцій, визначених податковим законодавством, податківців можуть отримувати безоплатно від платників податків, у т. ч. благодійних та інших неприбуткових організацій, у порядку, визначеному ПК, інформацію, довідки, копії документів (засвідчені підписом платника податків або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності) про фінансово-господарську діяльність, отримувані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов’язану з обчисленням та сплатою податків, дотриманням вимог іншого законодавства, здійснення контролю за яким покладено на органи державної податкової служби, а також фінансову та статистичну звітність, в порядку та на підставах, визначених ПК.
Податкова інформація — сукупність відомостей і даних, що створені або отримані суб’єктами інформаційних відносин у процесі поточної діяльності і необхідні для реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій у порядку, встановленому ПК (ст. 16 Закону України «Про інформацію» від 02.10.1992 №2657-XII).
Ненадання відповіді на письмовий запит органів ДПС може призвести до позапланової перевірки відповідно до пункту 78.1 ПК.
Зверніть увагу! Хоча податкові органи і вправі вимагати надання пояснень на їх письмовий запит, запрошувати платника чи його посадових осіб для проведення бесід щодо дотримання законодавства тощо, чітких вимог щодо відповіді на такі запитання ПК не регламентує. Тому необхідно в письмовій формі надати відповідь на такий запит, в якому просто зазначити, що громадянин є приватним підприємцем на єдиному податку, обсяг виручки якого в рази перевищує суму коштів, внесених ним як громадянином до статутного капіталу юрособи та зазначити, що податкові розрахунки такого єдиноподатника подавались вчасно, в повному обсязі, та є в наявності в органі ДПС.

источник

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Вы можете оставить комментарий